Dat honden en katten een hekel hebben aan de knallen en flitsen van vuurwerk, dat…
Hoe herken je spanning en stress bij je paard? En wat kun je doen om je paard te ondersteunen?
Stress symptomen
Er zijn veel factoren die meespelen bij spanning en stress bij je paard. Het weer, lichamelijke ongemakken, vuurwerk en ga zo maar door. Maar hoe herken je spanning en stress? En wat kun je doen om je paard te ondersteunen?
Symptomen van stress
Spanning bij een paard herken je aan diverse symptomen:
- Grote ogen
- Hoge hartslag
- Schrapen met de voorbenen
- Niet stil willen staan bij het opzadelen of bij de smid
- Schrikken
- Er vandoor gaan
- Hoofd hoog houden tijdens het rijden
- Tandenknarsen
- Dunne ontlasting
Waar komt de spanning vandaan?
Heeft je paard last van spanning dan is het goed om te kijken of je de oorzaak hiervan kan achterhalen. In het zoeken naar de oorzaak kan het waardevol zijn om een professional mee te laten kijken. Er zijn namelijk heel veel factoren die mee kunnen spelen bij onrust en spanning.
Denk aan fysieke ongemakken. Zoals blokkades in de nek, rug of onderliggende organen.
Ook het harnachement en de manier van rijden speelt een grote rol in het wel of niet kunnen ontspannen.
De spanning die paarden ervaren kunnen ook seizoens-afhankelijk zijn.
Tijdens de donkere, koude maanden zijn paarden vaak kijkeriger en minder ontspannen dan in de zomer. Zeker als het paard niet meer op de wei staat, maar op stal wordt gehouden en veel energie heeft.
Vuurwerkknallen zijn lastig voor paarden
Ondanks dat er een vuurwerkverbod is, zul je welllicht te maken krijgen met knallen de komende tijd.
Merk je dat jouw paard hier heftig van schrikt en zich moeilijk kan ontspannen na een schrikreactie?
Krijgt jouw paard dunne ontlasting door iets engs en uit het paard de onrust via schrapen en het niet stil willen staan? Dan is het belangrijk om je paard te ondersteunen.
Hoe kun je je paard ondersteunen?
Je kunt je paard ondersteunen met een druppel op basis van haver en passiebloem.
Haver staat in de natuurgeneeskunde bekend om zijn kalmerende werking op het zenuwstelsel en helpt te ontspannen. In combinatie met passiebloem zal ook het maagdarmstelsel en het hart rust krijgen. Passiebloem staat bekend om zijn sedatieve werking zonder te versuffen. Als je weet dat de decembermaand of de donkere maanden een probleem zullen zijn voor je paard kan je nu beginnen om te ondersteunen met een extract van deze planten. Dan wordt het ook makkelijker om te herstellen en ga je een fijne ontspannen winter tegemoet!
Adrenaline
Zodra een paard schrikt gaan er vele hormonale processen werken; adrenaline komt vrij en het brein neemt het over van het denken en zet het lichaam aan tot een passende reactie. Adrenaline is een hormoon dat voornamelijk in de bijnier wordt aangemaakt en vrijkomt zodra een paard schrikt. Dit hormoon komt vrij bij inspanning, stress en angst, maar ook bij grote temperatuurverschillen.
Adrenaline is een neurotransmitter en draagt impulsen tussen zenuwcellen over.
Vluchten
Het niet meer nadenken en overgenomen worden door de angst is een onderdeel van het overlevingsmechanisme. Bij een paard zal de reactie op adrenaline bijna altijd vluchten zijn, vechten en verstijven zijn ook opties. Heeft jouw paard angst en merk je tijdens een schrikreactie dat de adrenaline door zijn lijf giert?
Bevriezen of wegrennen
Sommige paarden staan stil en bevriezen als ze een harde knal horen, andere paarden schieten in een vluchtreactie en gaan rennen. Beide situaties kunnen zeer vervelend en ook gevaarlijk zijn.
Wist je dat adrenaline in enkele seconden door het hele lichaam gaat en dat het ongeveer een half uur duurt voordat adrenaline weer tot normale waardes is gezakt? Zodra een paard geschrokken is zal de kans dat hij nogmaals schrikt binnen die periode hoger zijn.
Zorg voor voldoende serotonine
Waar adrenaline en dopamine activerend werken is serotonine de kalmerende neurotransmitter. Als je weet dat jouw paard een stressvolle periode tegemoet gaat zoals donkere en koude dagen, vuurwerk of een wedstrijdperiode kun je hem helpen door te zorgen dat de serotoninevoorraad aangevuld blijft.
Een supplement om rust te brengen
Het aanvullen van het rantsoen met een supplement op basis van L-Tryptofaan, in combinatie met magnesium en vitamine B zorgt ervoor dat je een tekort aan serotonine voorkomt. Dit draagt op een goede manier bij aan het verlagen van het stressniveau. Indien nodig mag dit langdurig worden gegeven. Voor het beste resultaat kun je diverse supplementen combineren.
De combinatie van een poeder supplement en een fytotherapeutische druppel maakt 1+1=3.
Bij twijfel over dosering en inzet mag je gerust contact opnemen.
Denk vooral ook aan de darmflora. Langdurige stress kan hier een negatieve invloed op hebben. Ondersteun de darmflora dan met pré- en probiotica.
Deze blog verscheen eerder op NMLHealth.
This Post Has 0 Comments