Skip to content
Veterinair natuurgeneeskundige voor Abcoude en omstreken:‭+31(0)636004281 ‬

Vers vlees voeding voor puppy’s

In deze blog willen we je graag meenemen in de voeding van een pup vanaf de leeftijd van ongeveer 8 weken.

Sommige puppy’s zijn bij de fokker al bekend geraakt met vers vlees en inmiddels gewend om dit te eten en te verteren. Indien de pup brokken heeft gekregen bij de fokker en je wilt de pup overzetten op vers vlees zijn er een aantal factoren waarmee je rekening kunt houden om de pup een gezonde start te geven. 

Voordelen vers vlees

Vers vlees heeft als voordeel dat de maaltijd onbewerkt is en dus goed aansluit bij de natuurlijke behoeften van de hond. De belasting voor het lichaam is minimaal omdat er geen conserveermiddelen of andere vulmiddelen in worden verwerkt. Hierdoor blijven tanden mooi wit, zal de vacht niet gaan ruiken en heeft de hond vaak maar 1 x daags harde ontlasting, daardoor worden de anaalklieren goed geleegd. Ook hebben honden die vers vlees krijgen vaak een langdurige verzadiging.

Hoeveel vlees geef ik aan mijn puppy?

Een puppy van 8 weken groeit heel hard. Als je de hond 1 x per week weegt kun je de hoeveelheid van de maaltijd daarop aanpassen. Grote rassen eten dagelijks circa 5% van het lichaamsgewicht, kleine rassen ongeveer 10%.
Een pup van een gemiddeld groot ras zal bij 8 weken ongeveer 8 kilo wegen en wekelijks 1 kilo groeien. Indien de hond meer aankomt is de kans op groeipijnen aanwezig en voer je mogelijk te veel óf je geeft voeding wat teveel calcium bevat.

Voorbeeld:
Een pup van 8 kilo voer je 400 gram per dag, verdeeld over 3 porties. Deze hoeveelheid gaat wekelijks iets omhoog met ongeveer 50 gram.
Als de pup 5 maanden is kun je iets gaan minderen qua hoeveelheid.

Welke KVV mix voer ik aan mijn pup?

Voor puppy’s is het belangrijk dat het vlees de juiste calcium/fosfor verhouding bevat. Puppy’s kunnen gevoelig zijn voor groeipijnen. Dit ontstaat door het te snel groeien van de botten en de voedingskanaaltjes die deze groei niet bij kunnen houden. Het gevolg is dat er gevoeligheid ontstaat op het botvlies, wat veel zenuwen bevat en dus pijnlijk wordt.

Groeipijnen kunnen plotseling optreden en wisselen van intensiteit. Met de juiste voeding en hoeveelheid kun je dit voorkomen of herstellen. Merken die vers gemalen botten gebruiken en de calcium/fosfor percentages hebben vermeld op de verpakking geven al een indicatie of dit voer geschikt is voor de opgroeiende pup.

De maximale verhouding van calcium/fosfor voor een pup bedraagt 1,6/1.
Met een minimaal percentage van 0,5% fosfor. 

Aan de hand van een voorbeeld bekijken we of de voeding geschikt is voor de pup.

Een vleesmix geeft de volgende verhouding aan:
1,1% calcium en 0,7% fosfor.

De berekening is als volgt:
Calcium/fosfor = 1,1 (calcium) delen door 0,7 (fosfor) = 1,57.

Er zit dus 1,57 keer zoveel calcium in als fosfor. Deze voeding is geschikt.
In het rekenvoorbeeld zijn we uitgegaan van de waardes van de eigen lijn 100% eend KVV.

Afwisseling in vers vlees

Als je diverse merken hebt vergeleken kun je hiermee gaan afwisselen om zoveel mogelijk gevarieerd te gaan voeren. Als de pup de KVV goed eet en de ontlasting goed is, kun je eventueel ook barf producten toevoegen ter afwisseling. Floris Vlees heeft een uitgebreid assortiment aan barf producten. Houd er rekening mee dat sommige barf producten niet geschikt zijn voor puppy’s. Wil je graag barf producten gaan toevoegen aan het menu, kies dan de kleine en zachte barf producten uit van bijvoorbeeld kip, en andere kleine diersoorten. Hierover later meer!

*Houd er rekening mee dat de bovengenoemde informatie een richtlijn is. Voor individueel advies adviseren we je om een professional in te schakelen.
Dietske Dijkman, natuurgeneeskundig therapeut bij Dierenwerkplaats.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top