Kunnen we met vers vlees voeding rekening houden met de behoeften van de oudere hond?…
Het eliminatiedieet
Wat is een eliminatiedieet?
In deze blog willen we je graag uitleggen hoe en waarom een eliminatiedieet toegepast kan worden. Een eliminatiedieet betekent letterlijk het weglaten van álle soorten voedsel waar een hond gezondheidsklachten van zou kunnen krijgen.
Symptomen van een voedselallergie
De symptomen van een hond met een voedselallergie zijn onder andere: irritatie tussen de tenen, chronisch geïrriteerde oren, jeuk en rode plekken op de buik en/of liezen.
Starten met een eliminatiedieet
In de opstartfase van het eliminatiedieet mag de hond enkel vlees eten waarvan het zeer onwaarschijnlijk is dat ze een allergische reactie veroorzaken. Dit zijn over het algemeen diersoorten die niet in brok worden verwerkt en die nog niet rauw gevoerd zijn aan de hond.
Eiwitten veranderen door verhitting. Als een hond klachten heeft op brok-voeding dat voornamelijk bestaat uit kip, betekent dit niet automatisch dat de hond geen kip kan verdragen. In rauwe vorm kan de hond wellicht wél kip verdragen.
Om de kans op succes groter te maken is het raadzaam om te beginnen met een diersoort die nog niet eerder gevoerd is, bijvoorbeeld hert. Begin met een diersoort die géén granen op het menu heeft gehad. Dus gevogelte en runderen liever weg laten, evenals de pens. Wild is daarom uitstekend om mee te starten.
In de tweede fase worden één voor één nieuwe diersoorten aan het dieet toegevoegd.
Wanneer de klacht weer terugkomt dan is het duidelijk welke bron dat veroorzaakt heeft.
Voor de eigenaar van de hond is het van belang dat hij of zij erg alert is dat de hond tijdens dit dieet absoluut niets anders eet. Let daarom goed op met de extraatjes. Snacks dienen hierop aangepast te worden. Floris Vlees heeft een uitgebreid assortiment snacks, maar lees ook vooral hoe je zelf snacks kunt maken. Let daarnaast ook op dat de hond geen ontlasting eet van andere dieren.
Wat voor soort maaltijd geef ik aan mijn hond?
Je kunt een barf maaltijd samenstellen dat bestaat uit spiervlees, organen en botten van bijvoorbeeld de diersoort hert, of je begint met een enkelvoudige KVV voeding. In enkelvoudige KVV voeding wordt uitsluitend 1 diersoort gebruikt.
Wanneer kan ik resultaat verwachten?
Te verwachten is dat de klachten verminderen of verdwijnen na ongeveer 4 tot 6 weken.
Zijn de klachten nog even heftig aanwezig? Dan is het raadzaam over te stappen op een andere diersoort voor dezelfde periode. Zijn de klachten duidelijk minder aanwezig?
Dan kun je na deze periode het gevoerde dier blijven geven en kan je een andere diersoort toe gaan voegen aan het menu. Bijvoorbeeld konijn. Dit kun je dan om de dag gaan geven.
Merk je dat de klachten terugkomen? Dan stop je met het voeren van deze nieuwe diersoort.
Gaat het goed? Dan mag je na 6 weken weer een diersoort introduceren.
Het mooiste is om uiteindelijk op 5 diersoorten uit te komen die het dier kan verdragen. Dan voer je weer een complete maaltijd.
Klachten die veroorzaakt worden door een voedselallergie kunnen door deze manier van voeren verminderen én je krijgt als eigenaar een indicatie van de allergie waar de hond waarschijnlijk mee wordt belast.
Let op, dit advies vervangt niet het advies van een dierenarts.
Deze blog is geschreven door Dietske Dijkman, natuurgeneeskundig therapeut bij Dierenwerkplaats.
Dit bericht heeft 0 reacties