Kunnen we met vers vlees voeding rekening houden met de behoeften van de oudere hond?…
Wat maakt een maaltijd compleet en waar moet je op letten?
Er zijn veel verschillende merken met daarin veel diverse smaken. Wat maakt een KVV maaltijd compleet en waar moet je op letten als je de maaltijd zelf samen wilt stellen (BARF)?
Floris Vlees heeft een groot assortiment aan kwalitatief goede KVV voeding.
De afkorting staat voor kant & klaar vers vleesvoeding. Hier valt onze eigen lijn onder, maar ook merken als Tammenga, Darf, BARFmenu, Alroda Puur, Bandit, Kivo en Kiezebrink etc.
Het zelf samenstellen van een maaltijd noemen we BARF of NRV.
Dit is de afkorting voor Bones and Raw Food of Natuurlijk Rauw Voeren.
De botten, het spier en orgaanvlees is bij KVV gemalen door de fabrikant en verpakt in porties.
Bij BARF voer je ongemalen stukken spiervlees, vleesbotten en orgaanvlees. Dit stel je samen in bepaalde hoeveelheden, eventueel aangevuld met groenten.
Je kan zelf porties maken, afgestemd op de behoeftes van jouw hond.
Floris Vlees heeft álle ingredienten om een complete maaltijd zelf samen te kunnen stellen met bijvoorbeeld kalkoen, geit, paard, konijn, gevogelte, rund, lam en diverse wild producten.
Het voordeel bij BARF is dat je zelf kan bepalen welke diersoorten jouw hond krijgt, ook heb je meer invloed op het vetpercentage, de kwaliteit van het vlees en de verhoudingen.
Als de hond geen allergie heeft is het aan te raden om KVV merken en diersoorten af te wisselen.
Bij een hond die wel allergisch is kan het BARFen uitkomst bieden omdat je dan de maaltijd hierop af kan stemmen. Sommige KVV merken hebben enkelvoudige voedingen (1 diersoort per mix) die toch compleet zijn vanwege een premix, maar allergische honden kunnen ook daarop reageren. Door afwisseling van enkelvoudige KVV mixen zónder premix kan ook een complete maaltijd samengesteld worden.
De juiste verhouding voor een KVV is uit te drukken in de percentages waarmee het vlees is samengesteld: bot 15-25%, spiervlees 60-70%, orgaanvlees 10-30%. Als je door de maand heen minstens 5 diersoorten voert, of je geeft een kvv met een toegevoegde premix (kunstmatige toevoeging van vitamines en mineralen), voer je een complete maaltijd en hoef je niet bang te zijn voor tekorten.
Bij het BARFen zijn deze verhoudingen iets anders. Bij BARF heb je vaak bevleesde botten, deze bestaan voor 50% uit bot en 50% uit spiervlees. Dit vul je aan met 20% orgaanvlees, waarvan 10% pens, 5% groente en nog 25% spiervlees. De verhoudingen luisteren vrij nauw en het is belangrijk deze aan te houden om tekorten te voorkomen. Hier zullen we dieper op in gaan met de volgende blog.
Op de foto hieronder wordt heerlijk geknaagd op een karkas. Met de BARF maaltijden zijn de honden over het algemeen langer bezig dan een KVV maaltijd, doordat het ongemalen stukken vlees zijn.
Dit bericht heeft 0 reacties